Wat is balansventilatie?
Jij hebt het meest makkelijke ventilatieysteem. Deze is namelijk automatisch in balans. Het systeem zuigt vanzelf schone lucht van buiten aan. En voert ook vanzelf de vuile lucht weer af, via de gaten in de plafonds die in heel je woning zitten. Deze zijn afgedekt met plastic ventielen. Als je ook nog eens een warmte-terugwin- unit in je huis hebt, wordt de koude lucht opgewarmd met de warmte die afgevoerd wordt. Dat is me een partijtje energiezuinig!
Behalve balansventilatie – waarbij je zelf de schakelaar op de juiste stand (cijfer) zet – bestaat er ook vraaggestuurde balansventilatie. Hierbij hoef je niet eens een schakelaar goed te zetten. Want in dit systeem zitten sensoren die het vocht en CO2 in de verschillende kamers in huis meten. Bijvoorbeeld in je woonkamer, keuken en badkamer. De ventilatie slaat vanzelf aan als de waarde hoger is dan de ingestelde grenswaarde. Zo ventileer je altijd precies genoeg, en ben je verzekerd van schone lucht op de meest energiezuinige manier.
Balansventilatie tips
Laat maar zitten
De stekker van het balansventilatiesysteem zit niet voor niets in het stopcontact.
Lekker laten zitten dus!
Alleen bij een ramp trek je de stekker van je ventilatie-unit uit het stopcontact.
Dus als je van de overheid de melding krijgt om ramen en deuren
te sluiten. Vergeet niet om de stekker weer in het stopcontact te steken als
alles weer veilig is.
Doe even gezond
Gebruik de juiste stand. Zet de ventilatie bijvoorbeeld op de hoogste stand tijdens het koken of douchen en als er extra veel mensen in huis zijn.
Geluidloze verfrissing
Geniet je van schone lucht, maar word je wel gestoord van het lawaai van je balansventilatie? Trek dan aan de bel bij de corporatie om het ventila- tiesysteem na te laten kijken. De stekker van het ventilatiesysteem uit het stopcontact trekken is geen oplossing.
Een frisse wind
Balansventilatie zorgt voor gezonde lucht in huis. Belangrijk is wel dat je het op de juiste manier gebruikt en bijvoorbeeld de filters regelmatig verschoont. Doe je dat niet, dan werkt het systeem minder goed en kan het via de vuile filters zelfs schimmels en bacteriën het huis in blazen.
Gemak dient de mens
Behalve balansventilatie waarbij je zelf de schakelaar op de juiste stand (cijfer) zet, bestaat er ook vraaggestuurde balansventilatie. In dit systeem zitten sensoren die het vocht en CO2 in kamers meten. Bijvoorbeeld in je huiskamer, keuken, slaapkamer en badkamer. De ventilatie slaat dan vanzelf aan als de waarde hoger is dan de ingestelde grenswaarde. Makkelijk he?! Je ventileert zo altijd voldoende zonder dat je een schakelaar op de juist stand moet zetten. En toch ben je verzekerd van genoeg schone lucht op de meest energiezuinige manier.
Tante tip wijst je de weg
Tante Tip kan niet stilzitten. Gaat de energierekening omhoog, dan zoekt zij wel even uit hoe je het beste je huis kunt verwarmen. Is je huis in de zomer te warm, dan weet zij hoe je kunt koelen. Uiteraard heeft ze gelijk uitgezocht hoe je je huis het beste kunt ventileren. Al haar tips, handige linkjes en nuttige video’s deelt ze met je.