Slim verwarmen
doe je zo...
‘Toen ik een paar maanden geleden mijn energierekening zag, was mijn eerste reactie: ik zet de verwarming gewoon helemaal uit. Vervolgens was het natuurlijk al snel veel te koud in huis. En het bleek ook nog eens ongezond te zijn. Nu verwarm ik zo slim mogelijk. Uiteraard heb ik allemaal tips voor je, zodat je dat ook kunt doen.’
Verwarm Tips
Voor een hoog temperatuur verwarming met een gigajoulemeter
Extra warmte welkom
Een koukleum als ik houd wel van wat extra warmte. Heb jij dat ook? Je kunt een ruimte extra verwarmen met een infraroodpaneel of een elektrische kachel. Of schaf een warmtekussen aan. En komt er kou door het raam? Zet je stoel dan wat verder weg van het raam
Zet ‘m op 60
Stel je cv-ketel in op een lagere temperatuur, ook dat bespaart veel energie! Op www.zetmop60.nl zie je hoe je dit kunt doen. In veel gevallen kan de knop terug naar 60 graden, maar begin eens met bijvoorbeeld 70 of 75 graden. En probeer eerst in stapjes uit wat werkt in jouw woning.
Cijfers op de knoppen
Staan er cijfers op de knoppen van je radiatoren? Dan kun je heel makkelijk de juiste temperatuur in huis instellen. De cijfers staan namelijk voor een aantal graden.
* = 6 °C
1 = 12-15 °C
2 = 17 °C
tussen 2 en 3 = 18 °C
3 = 19-20 °C
tussen 3 en 4 = 20-21 °C
4 = 22 °C
5 = 23-24 °C
Kies per ruimte de juiste temperatuur door de knop op het juiste cijfer te zetten. Maar draai niet de hele dag aan de knoppen, want dat kost alleen maar meer energie. Je hebt toch ook wel iets beters te doen! O ja, de ruimte komt alleen op de juiste temperatuur als de cv-ketel brandt op minstens de gewenste temperatuur. Dit regel je via de thermostaat in je woonkamer.
Er warmpjes bij zitten
Zet je bank niet voor je verwarmingsradiatoren en hang er geen lange gordijnen voor. Dit houdt de warmte tegen. Dat is zonde, want dan moet je meer stoken om het lekker warm te krijgen. En dat kost je geld.
Alleen open en dicht
Heb je radiatoren met een knop waarmee je de radiatoren alleen aan of uit kunt zetten? Dan is het lekker overzichtelijk voor je. Door de knop op je radiator open of dicht te draaien regel jij of het warm wordt in een ruimte of niet. Op je centrale thermostaat in je woonkamer draai je de knop naar de gewenste temperatuur.
Niet te laag
Natuurlijk wil je besparen op je energiekosten, maar je verwarming té laag of helemaal uit zetten is onverstandig. Het is slecht voor je gezondheid en de woning. Ook kan het voor schimmels en vocht zorgen. Lager dan 15°C? Gewoon niet doen!
Verlaging voor verlaging
Wat is nou één graad? Nou, dat is precies genoeg om nog meer te besparen op je energierekening. Als je de verwarming één graad lager zet, merk je daar qua warmte weinig van. Want 19 °C is vaak warm genoeg als je bezig bent!
Inpakken graag
Als je de cv-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen inpakt met kunststofschuim verliezen ze niet onnodig warmte. En jij bespaart op je stookkosten.
Sparen terwijl je slaapt
Een uurtje voor ik ga slapen, zet ik mijn verwarming op 15 °C. Als je dit ook doet, ben je behoorlijk energiezuinig bezig.
Tijd om te besparen
Wil je nog meer besparen? Zorg dan dat je warmwaterboiler ’s nachts en als je op vakantie bent niet aanstaat. Een tijdklok is hier een ideaal hulpmiddel voor.
De juiste instelling
Besparen door je warmwaterboiler op een lagere temperatuur in te stellen? Kies dan voor 60 °C. Niet lager, want dan heb je kans op legionella. En daar word je ziek van.
Ruimte voor besparing
Het is zonde om heel je huis te verwarmen. Dat kost bakken energie. Zet alleen de radiatoren open in de ruimtes waar je bent. En hou de slaapkamers lekker koel. Je verbruikt zo veel minder energie. En heel handig: met een deurdranger of deurveer gaan deuren automatisch dicht, dat zorgt voor nog minder warmteverlies!
Tante tip wijst je de weg
Tante Tip kan niet stilzitten. Gaat de energierekening omhoog, dan zoekt zij wel even uit hoe je het beste je huis kunt verwarmen. Is je huis in de zomer te warm, dan weet zij hoe je kunt koelen. Uiteraard heeft ze gelijk uitgezocht hoe je je huis het beste kunt ventileren. Al haar tips, handige linkjes en nuttige video’s deelt ze met je.