Slim verwarmen
doe je zo...
‘Toen ik een paar maanden geleden mijn energierekening zag, was mijn eerste reactie: ik zet de verwarming gewoon helemaal uit. Vervolgens was het natuurlijk al snel veel te koud in huis. En het bleek ook nog eens ongezond te zijn. Nu verwarm ik zo slim mogelijk. Uiteraard heb ik allemaal tips voor je, zodat je dat ook kunt doen.’
Verwarm Tips
Voor een laag temperatuur verwarming met een gigajoulemeter
Verwarmen met verstand
Stel je kamerthermostaat in op de juiste temperatuur en je huis warmt langzaam en geleidelijk op. Verder heb je er geen omkijken naar.
Extra warmte welkom
Een koukleum als ik houd wel van wat extra warmte. Heb jij dat ook? Je kunt een ruimte extra verwarmen met een infraroodpaneel of een elektrische kachel. Of schaf een warmtekussen aan. En komt er kou door het raam? Zet je stoel dan wat verder weg van het raam
Doe niet open
Heel logisch: als je je huis veel laat afkoelen, duurt het lang voordat het weer opgewarmd is. Natuurlijk kun je even je ramen openzetten, maar doe dit niet langer dan 20 minuten. Hoeft ook niet langer, want via de balansventilatie komt voldoende schone lucht binnen.
Verschil moet er niet zijn
Niks de hele tijd die temperatuur op en neer! Hou deze lekker hetzelfde. Overdag tussen de 19 en 21 graden en ’s nachts niet lager dan 18 graden.
’s Nachts het hoofd koel houden
Ik hou van een frisse slaapkamer ’s nachts. Daarom draai ik ’s avonds de thermostaatkraan naar het laagste cijfer of de nachtstand. Gelukkig heb ik ook een koelstand, daar zet ik de thermostaat zomers op. Ik hou zelf nooit mijn raam open in de slaapkamer ’s nachts. Want dan duurt het overdag best lang voordat mijn huis weer op temperatuur is. En dit kost extra geld.
Slim: een jaar vooruit plannen
Het scherm van de slimme thermostaat hangt in mijn woonkamer. Ik stel een keer de temperatuur in voor het hele jaar. Overdag tussen de 19 en 21 graden, ’s nachts op de nachtstand (18 graden). Dan heb ik er verder lekker geen omkijken meer naar.
Neem tijd voor de warming-up
Waarschijnlijk ben je gewend stralingswarmte te voelen. Bij laag-/middentemperatuurverwarming werkt het anders. Het opwarmen gaat daarmee veel geleidelijker en langzamer. Vertrouw erop dat je huis op de goede warmte komt. Het regelt zich vanzelf.
Tante tip wijst je de weg
Tante Tip kan niet stilzitten. Gaat de energierekening omhoog, dan zoekt zij wel even uit hoe je het beste je huis kunt verwarmen. Is je huis in de zomer te warm, dan weet zij hoe je kunt koelen. Uiteraard heeft ze gelijk uitgezocht hoe je je huis het beste kunt ventileren. Al haar tips, handige linkjes en nuttige video’s deelt ze met je.