Spring naar content

Slim koelen
doe je zo...

‘Natuurlijk vind ik dat je altijd je hoofd koel moet houden. Maar hoe doe je dat in de zomer als je niet eens een airco aan durft te zetten omdat die veel energie verbruikt? Nou, dat heb ik even voor je uitgezocht. Je kunt je huis namelijk gewoon koelen zonder dat de energierekening oververhit raakt. Wil je weten hoe ik dat doe? Ik deel mijn tips met je. Ga gelijk aan de slag en ontdek het effect!’

Group 223

Welke installatie heb jij in huis?

Ik weet het niet

Neem contact op met de klantenservice van je corporatie. Zij kunnen zien in het systeem welke verwarmingsinstallatie jij in je woning hebt.

Daar krijg je het warm van

Er zijn maar liefst drie manieren om het water in het systeem te verwarmen:

lage temperatuur
30-50 °C
middentemperatuur
50-70 °C
hoge temperatuur
70-90 °C

Ik heb dus misschien een ander systeem dan jij. Hoe er bij jou thuis verwarmd wordt, hangt af van het verwarmingssysteem in je huis.

Het stralende middelpunt

Het grote voordeel van een midden-/hoogtemperatuurverwarming: de radiator of convector warmt snel op en wordt erg warm. De warmte straalt ervanafer vanaf, zodat je de directe warmtestraling voelt.
Een paar stappen opzij en het voelt gelijk frisser. Als je de verwarming lager zet, koelen de radiatoren en het huis snel af.

Heerlijk constant

Bij midden-/laagtemperatuurverwarming blijft de warmte heerlijk constant. Hoe fijn is dat! Je moet er wel rekening mee houden dat de convector, radiator of vloerverwarming langzaam opwarmt. Zodra deze zijn opgewarmd, voelt in het hele huis de warmte hetzelfde en deze blijft lang hangen. Zelfs als je de thermostaat een standje lager zet.
Het is wel belangrijk zoveel mogelijk van de temperatuurinstelling op je thermostaat af te blijven!
Omdat je niet iedere keer opnieuw hoeft op te stoken, gebruikt deze manier van verwarmen minder energie.

Zo herken je een cv-ketel

De CV-ketel is een hoogtemperatuur verwarming: de radiator of convector warmt snel op en wordt erg warm. De warmte straalt er vanaf, zodat je de directe warmtestraling voelt.

Een paar stappen opzij en het voelt gelijk frisser. Als je de verwarming lager zet, koelen de radiatoren en het huis snel af.

Zo herken je een gigajoulemeter

Via een speciaal apparaat komt de warmte de woning binnen. Dit apparaat heet een afleverset. Deze geeft de warmte door aan de leidingen en radiatoren en/of vloerverwarming. Je verbruik kun je aflezen op de gigajoulemeter. Dit is een metertje dat op de voorkant van de afleverset zit of op een van de leidingen is gemonteerd. Je ziet het metertje heel goed zitten. Of je ziet het door een opening in de afleverset.

Zo herken je een radiatormeter

Via leidingen komt de warmte in de radiatoren en/of vloerverwarming terecht. Deze leidingen kunnen vanuit de vloer komen en/of via het plafond uit andere woningen. Op de radiatoren zit een warmtekostenverdeelmeter (WKV). Deze legt het verbruik van de warmte vast.

Zo herken je een warmtepomp

De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of ventilatielucht. Of uit de grond. Er zijn verschillende soorten warmtepompen.

De warmtepomp werkt elektrisch. Stel de temperatuur in die je wenst. En klaar is kees! De waterpomp warmt het voorverwarmde water verder op tot het de ingestelde temperatuur heeft bereikt.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is gekoppeld aan een cv-ketel. Deze pomp werkt elektrisch en heeft meestal wat minder vermogen dan een all-electric warmtepomp.
Het water voor bijvoorbeeld het douchen of voor de afwas wordt volledig warm gemaakt via de cv-ketel. En op koude dagen springt de cv-ketel bij om extra te verwarmen.

Over een heel jaar zorgt de warmtepomp voor ongeveer 2/3 deel van de opwarming van het huis. De op gas werkende cv-ketel voor 1/3 deel. Het stroomverbruik is wat hoger, maar het gasverbruik vermindert flink. En met een hoge gasprijs scheelt je dat geld in je portemonnee.

All-electric warmtepomp

Laat de winter maar komen! Mijn all-electric warmtepomp is een volledig elektrisch werkende pomp. Zo’n pomp heeft genoeg vermogen om jouw goed geïsoleerde woning ook in de winter helemaal te verwarmen. En hij zorgt er ook voor dat ik genoeg warm water hebt. Een buffer is altijd aanwezig in het speciale vat.

Vloerverwarming met luchtwarmtepomp

Een vloerverwarming in combinatie met een luchtwarmtepomp is een duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossing. Hier zijn enkele manieren om een systeem met vloerverwarming en een luchtwarmtepomp te herkennen:

Je kunt een luchtwarmtepomp herkennen aan de buitenunit, die vaak een ventilator heeft die lucht aanzuigt.

Een luchtwarmtepomp werkt met lage temperaturen, meestal rond de 30-45°C in plaats van de 60-80°C van traditionele cv-ketels. Dit is ideaal voor vloerverwarming, omdat het grote oppervlak van de vloer voldoende is om met lage temperaturen een ruimte te verwarmen. Je kunt dus merken dat de oppervlaktetemperatuur van de vloer mild en gelijkmatig aanvoelt in plaats van heet, zoals bij radiatoren.

Vloerverwarming met bodemwarmtepomp of WKO

Bodemwarmtepomp: Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de grond via verticale of horizontale leidingen die diep in de bodem zijn geplaatst. Dit is een gesloten systeem waarbij vloeistof door de leidingen stroomt en warmte uit de grond onttrekt.

WKO-systeem: Bij een WKO wordt warmte (en koelte) in de bodem opgeslagen in ondergrondse aquifers (waterlagen) via een open systeem. Dit systeem onttrekt water aan een warme bron in de winter en een koude bron in de zomer, om respectievelijk te verwarmen of te koelen.

Een bodemwarmtepomp of WKO werkt met lage temperaturen, doorgaans rond de 30-45°C. Dit is perfect voor vloerverwarming, aangezien de warmte gelijkmatig over de vloer wordt verdeeld.
Kenmerk: De vloerverwarming voelt overal mild warm aan, zonder pieken in warmte zoals bij radiatoren. Omdat bodemwarmte relatief constant is, blijft de temperatuur in huis zeer stabiel.