Spring naar content

Slim verwarmen
doe je zo...

‘Toen ik een paar maanden geleden mijn energierekening zag, was mijn eerste reactie: ik zet de verwarming gewoon helemaal uit. Vervolgens was het natuurlijk al snel veel te koud in huis. En het bleek ook nog eens ongezond te zijn. Nu verwarm ik zo slim mogelijk. Uiteraard heb ik allemaal tips voor je, zodat je dat ook kunt doen.’

Group 223

Leuk zo’n warmtepomp, maar wat is dat nou eigenlijk? Nou, het is een elektrisch apparaat waarmee het huis verwarmd wordt.

Op stroom

De warmtepomp werkt elektrisch. Stel de temperatuur in die je wenst. En klaar is kees! De waterpomp warmt het voorverwarmde water verder op tot het de ingestelde temperatuur heeft bereikt.

Slim én zuinig. Dat is pas voordelig!

De warmtepomp is een slim en energiezuinig systeem. Daar zit je op te wachten! Komt de stroom via zonnepanelen? Dan levert de warmtepomp je nog meer voordeel op.

Er warmpjes bij zitten

Mijn goed geïsoleerde woning houdt de warmte goed vast. De isolatie zorgt ervoor dat het binnen warm blijft de kou niet binnenkomt als ik dat niet wil.. Heerlijk comfortabel dus.

Verschil moet er zijn

De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of ventilatielucht. Of uit de grond. Er zijn verschillende soorten warmtepompen.

Een mooi koppel
hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is gekoppeld aan een cv-ketel. Deze pomp werkt elektrisch en heeft meestal wat minder vermogen dan een all-electric warmtepomp.
Het water voor bijvoorbeeld het douchen of voor de afwas wordt volledig warm gemaakt via de cv-ketel. En op koude dagen springt de cv-ketel bij om extra te verwarmen.

Op vol vermogen
all-electric warmtepomp

Laat de winter maar komen! Mijn all-electric warmtepomp is een volledig elektrisch werkende pomp. Deze Zo’n pomp heeft genoeg vermogen om mijn jouw goed geïsoleerde woning ook in de winter helemaal te verwarmen. En hij zorgt er ook voor dat ik genoeg warm water hebt. Een buffer is altijd aanwezig in het speciale vat.

Verwarm Tips

Voor woningen met een warmtepomp

Verwarmen met verstand

Stel je kamerthermostaat in op de juiste temperatuur en je huis warmt langzaam en geleidelijk op. Verder heb je er geen omkijken naar.

Van warmtepomp naar koeltepomp

Heb je geluk, dan kan je warmtepomp in de zomer je huis ook een paar graden afkoelen. Dit gaat anders dan bij een airco. En dit kost wel extra stroom, omdat het koudere water wordt rondgepompt.

Bij ‘koelen’ vind je extra tips om warmte buiten te houden in de zomer.

Verwarmen met de juiste instelling

Je regelt de temperatuur via de kamerthermostaat en/of via de thermostaatkranen op de radiatoren, als je deze hebt

Omvergeblazen door de warmte

Gebruik je normaal een ventilator om af te koelen? Je hebt ook ventilatoren om energiezuiniger te verwarmen. Als je radiatoren met meerdere platen hebt, kun je speciale radiatorventilatoren installeren. De stroom die je hiervoor extra gebruikt, levert straks juist een besparing op. Dit komt omdat je huis er sneller door opwarmt. Je plakt het kleine apparaatje aan de onderkant van de radiator. Als de verwarming gaat branden, gaan de ventilatoren draaien. De warme lucht verspreidt zich sneller en de kamer is eerder warm.

Extra warmte welkom

Een koukleum als ik houd wel van wat extra warmte. Heb jij dat ook? Je kunt een ruimte extra verwarmen met een infraroodpaneel of een elektrische kachel. Of schaf een warmtekussen aan. En komt er kou door het raam? Zet je stoel dan wat verder weg van het raam

Doe niet open

Heel logisch: als je je huis veel laat afkoelen, duurt het lang voordat het weer opgewarmd is. Natuurlijk kun je even je ramen openzetten, maar doe dit niet langer dan 20 minuten. Hoeft ook niet langer, want via de balansventilatie komt voldoende schone lucht binnen.

Verschil moet er niet zijn

Niks de hele tijd die temperatuur op en neer! Hou deze lekker hetzelfde. Overdag tussen de 19 en 21 graden en ’s nachts niet lager dan 18 graden.

’s Nachts het hoofd koel houden

Ik hou van een frisse slaapkamer ’s nachts. Daarom draai ik ’s avonds de thermostaatkraan naar het laagste cijfer of de nachtstand. Gelukkig heb ik ook een koelstand, daar zet ik de thermostaat zomers op. Ik hou zelf nooit mijn raam open in de slaapkamer ’s nachts. Want dan duurt het overdag best lang voordat mijn huis weer op temperatuur is. En dit kost extra geld.

Openstaan voor warmte

De radiatorkranen moeten altijd openstaan. Overal in huis. Zo warmt je hele woning het meest energiezuinig en comfortabel op.

Nieuw seizoen, nieuwe temperatuur

Als de zomer voor deur staat, dan pas ik de temperatuurinstelling van winter naar zomer aan.

Ruimte voor verkoeling

Wil je bijvoorbeeld een koelere slaapkamer? Elke ruimte heeft een eigen kraan of paneel om de temperatuur te veranderen. Hoe hoger het cijfer, hoe warmer het wordt (tot maximaal de warmte in de woonkamer). Zie de tip verderop.

Zo goedkoop mogelijk

Je bent misschien gewend de temperatuur ’s nachts een stuk lager te zetten. Bij een warmtepomp moet je dat niet doen! Hou hem juist zoveel mogelijk op dezelfde stand als overdag (niet lager dan 18 graden). Het constant houden van de temperatuur is de goedkoopste manier van verwarmen met een warmtepomp.

Handen van de knoppen

Wat ik een heel groot voordeel vind van de warmtepomp: het gebruik ervan is veel energiezuiniger dan dat van een cv-ketel. Het is wel belangrijk dat je de temperatuur constant houdt: tussen de 18 en 21 graden. Daarom stel ik mijn thermostaat één keer goed in en blijf ik er verder vanaf.

Slim: een jaar vooruit plannen

Het scherm van de slimme thermostaat hangt in mijn woonkamer. Ik stel een keer de temperatuur in voor het hele jaar. Overdag tussen de 19 en 21 graden, ’s nachts op de nachtstand (18 graden). Dan heb ik er verder lekker geen omkijken meer naar.

Neem tijd voor de warming-up

Waarschijnlijk ben je gewend stralingswarmte te voelen. Bij laag-/middentemperatuurverwarming werkt het anders. Het opwarmen gaat daarmee veel geleidelijker en langzamer. Vertrouw erop dat je huis op de goede warmte komt. Het regelt zich vanzelf.

Tante tip wijst je de weg

Daar krijg je het warm van

Er zijn maar liefst drie manieren om het water in het systeem te verwarmen:

lage temperatuur
30-50 °C
middentemperatuur
50-70 °C
hoge temperatuur
70-90 °C

Ik heb dus misschien een ander systeem dan jij. Hoe er bij jou thuis verwarmd wordt, hangt af van het verwarmingssysteem in je huis.

Het stralende middelpunt

Het grote voordeel van een midden-/hoogtemperatuurverwarming: de radiator of convector warmt snel op en wordt erg warm. De warmte straalt ervanafer vanaf, zodat je de directe warmtestraling voelt.
Een paar stappen opzij en het voelt gelijk frisser. Als je de verwarming lager zet, koelen de radiatoren en het huis snel af.

Heerlijk constant

Bij midden-/laagtemperatuurverwarming blijft de warmte heerlijk constant. Hoe fijn is dat! Je moet er wel rekening mee houden dat de convector, radiator of vloerverwarming langzaam opwarmt. Zodra deze zijn opgewarmd, voelt in het hele huis de warmte hetzelfde en deze blijft lang hangen. Zelfs als je de thermostaat een standje lager zet.
Het is wel belangrijk zoveel mogelijk van de temperatuurinstelling op je thermostaat af te blijven!
Omdat je niet iedere keer opnieuw hoeft op te stoken, gebruikt deze manier van verwarmen minder energie.

Zo herken je een cv-ketel

De CV-ketel is een hoogtemperatuur verwarming: de radiator of convector warmt snel op en wordt erg warm. De warmte straalt er vanaf, zodat je de directe warmtestraling voelt.

Een paar stappen opzij en het voelt gelijk frisser. Als je de verwarming lager zet, koelen de radiatoren en het huis snel af.

Zo herken je een gigajoulemeter

Via een speciaal apparaat komt de warmte de woning binnen. Dit apparaat heet een afleverset. Deze geeft de warmte door aan de leidingen en radiatoren en/of vloerverwarming. Je verbruik kun je aflezen op de gigajoulemeter. Dit is een metertje dat op de voorkant van de afleverset zit of op een van de leidingen is gemonteerd. Je ziet het metertje heel goed zitten. Of je ziet het door een opening in de afleverset.

Zo herken je een radiatormeter

Via leidingen komt de warmte in de radiatoren en/of vloerverwarming terecht. Deze leidingen kunnen vanuit de vloer komen en/of via het plafond uit andere woningen. Op de radiatoren zit een warmtekostenverdeelmeter (WKV). Deze legt het verbruik van de warmte vast.

Zo herken je een warmtepomp

De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of ventilatielucht. Of uit de grond. Er zijn verschillende soorten warmtepompen.

De warmtepomp werkt elektrisch. Stel de temperatuur in die je wenst. En klaar is kees! De waterpomp warmt het voorverwarmde water verder op tot het de ingestelde temperatuur heeft bereikt.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is gekoppeld aan een cv-ketel. Deze pomp werkt elektrisch en heeft meestal wat minder vermogen dan een all-electric warmtepomp.
Het water voor bijvoorbeeld het douchen of voor de afwas wordt volledig warm gemaakt via de cv-ketel. En op koude dagen springt de cv-ketel bij om extra te verwarmen.

Over een heel jaar zorgt de warmtepomp voor ongeveer 2/3 deel van de opwarming van het huis. De op gas werkende cv-ketel voor 1/3 deel. Het stroomverbruik is wat hoger, maar het gasverbruik vermindert flink. En met een hoge gasprijs scheelt je dat geld in je portemonnee.

All-electric warmtepomp

Laat de winter maar komen! Mijn all-electric warmtepomp is een volledig elektrisch werkende pomp. Zo’n pomp heeft genoeg vermogen om jouw goed geïsoleerde woning ook in de winter helemaal te verwarmen. En hij zorgt er ook voor dat ik genoeg warm water hebt. Een buffer is altijd aanwezig in het speciale vat.

Vloerverwarming met luchtwarmtepomp

Een vloerverwarming in combinatie met een luchtwarmtepomp is een duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossing. Hier zijn enkele manieren om een systeem met vloerverwarming en een luchtwarmtepomp te herkennen:

Je kunt een luchtwarmtepomp herkennen aan de buitenunit, die vaak een ventilator heeft die lucht aanzuigt.

Een luchtwarmtepomp werkt met lage temperaturen, meestal rond de 30-45°C in plaats van de 60-80°C van traditionele cv-ketels. Dit is ideaal voor vloerverwarming, omdat het grote oppervlak van de vloer voldoende is om met lage temperaturen een ruimte te verwarmen. Je kunt dus merken dat de oppervlaktetemperatuur van de vloer mild en gelijkmatig aanvoelt in plaats van heet, zoals bij radiatoren.

Vloerverwarming met bodemwarmtepomp of WKO

Bodemwarmtepomp: Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de grond via verticale of horizontale leidingen die diep in de bodem zijn geplaatst. Dit is een gesloten systeem waarbij vloeistof door de leidingen stroomt en warmte uit de grond onttrekt.

WKO-systeem: Bij een WKO wordt warmte (en koelte) in de bodem opgeslagen in ondergrondse aquifers (waterlagen) via een open systeem. Dit systeem onttrekt water aan een warme bron in de winter en een koude bron in de zomer, om respectievelijk te verwarmen of te koelen.

Een bodemwarmtepomp of WKO werkt met lage temperaturen, doorgaans rond de 30-45°C. Dit is perfect voor vloerverwarming, aangezien de warmte gelijkmatig over de vloer wordt verdeeld.
Kenmerk: De vloerverwarming voelt overal mild warm aan, zonder pieken in warmte zoals bij radiatoren. Omdat bodemwarmte relatief constant is, blijft de temperatuur in huis zeer stabiel.